Viltpiroger
Johanna Gillstam

Du behöver:

 • 50 gram jäst
 • 5 dl standardmjölk
 • 200 gram smör
 • 1 1/2 tsk salt
 • 13 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning
 • 1 uppvispat ägg
 • Fyllning:
 • 500 gram ytterlår från dovhjort
 • 1/2 gullök
 • 33 cl mörk öl
 • 300 gram krossade tomater
 • 3 vitlöksklyftor
 • 2 msk farinsocker
 • 1 msk paprika pulver
 • 2 tsk cayenne peppar
 • 2 msk viltfond
 • salt och peppar
 • 300 gram riven ost

Viltpiroger

Viltpiroger med pulled dovhjort. Perfekt snabbmat att ha i frysen för snabb energipåfyllnad under jakter eller utflykter!

Piroger kan fyllas med i stort sett vad som helst. Hemma hos oss är favoriten pulled dovhjortspiroger men rester från köttfärsås eller stekt kyckling med bladspenat och blåmögelost är också en hit.

 

Pulled dovhjort:

Lägg ett fryst ytterlår från dovhjort i en gjutjärnspanna. Hacka gullöken och finhacka vitlöken och strö över köttet. Strö samtliga kryddor över ytterlåret och avsluta med krossade tomater och öl. Sätt lock på grytan och ställ i ugnen på 125 grader i ca 3-5 timmar. Plocka ut grytan ur ugnen 1 gång i timmen för att vända på steken. När köttet lätt dras isär med gaffel är din pulled dovhjort klar.

 

Piroger:

Sätt ugnen på 225 grader.

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Kontrollera så att smöret och mjölken håller max 37 grader och häll spadet över jästen. Blanda tills jästen löst upp sig i vätskan och tillsätt vetemjöl och salt. Knåda degen i minst 5 minuter. Låt sedan jäsa i 45 minuter.

När degen jäst klart häller du ut den på en bänk och kavlar så tunt du kan. Använd en tallrik med ca 12 cm i diameter som mått och skär försiktigt ut cirklar i degen. Knåda ihop degen som blir över runt cirklarna och tillämpa samma princip till degen tar slut.

Placera cirklarna på en plåt och lägg fyllningen i mitten. Strö över ost och pensla kanterna med ägg. Vik cirklarna på mitten och nagga kanterna med en gaffel för att få dem att hålla ihop under gräddning. Pensla ovansidan med ägg.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter till pirogerna fått en gyllenbrun färg.

 

×