Möt Daniel Hjort

18 maj 2018

Daniel Hjort har under 7 års tid delat med sig av sina jaktupplevelser på sin blogg och i sociala medier. När Daniel inte ansvarar för måleriet på en husfabrik tillbringar han ofta sin tid i skogen. Skyddsjakt på vildsvin blir det mycket av eftersom många bönder efterfrågar Daniels hjälp för att skydda deras grödor. Daniel utfodrar vilt året om, främst för att hålla vildsvinen borta från spannmålen. Åteljakt är dock en jaktform som Daniel utövar väldigt sällan –Jag kan inte sitta still för länge, då springer jag hellre på vallarna, säger Daniel.

Med sig har Daniel sina två hundar. Taxen Dejka används mest under rådjursjakt men Laika/Gråhunden Axa finns alltid stand by om det skulle bli ett eftersök. -Det är ingen som vill svara i telefon kl.4 på morgonen när jag ringer, säger Daniel och skrattar. Det är alltid skönt att veta att man har en hund tillhands om något skulle gå snett menar han.

 

Under skyddsjakten använder han WeHunt en hel del. Daniel berättar att han har många tusen hektar fastighetskarta nedladdad och att han alltid laddar ner fastighetskartan när han kommer till en ny plats.

Även under fiske har WeHunt visat sig vara effektivt. Vid en privat sjö där Daniel fått tillåtelse att fiska hade ägarna dålig koll på sjöns utformning. Med fastighetskartan löste det sig fint och Daniel kunde enkelt navigera på sjön.

Daniel ägnar sig inte bara åt spannmålsjakt, han är bland annat medlem i ett jaktlag med 22 medlemmar. Under jaktlagets jakter använder de alltid WeHunt. -När jag var ny i jaktlaget var det en enorm trygghet att kunna se alla 180 pass på marken i telefonen. Jag kunde enkelt ta mig till rätt pass utan att behöva fråga på radion. Daniel berättar att han är yngst i jaktlaget och att lagets äldste medlem som är i 80-års åldern även han är en flitig användare av WeHunt. -Vi har aldrig haft problem med appen eller WeHunt gps och alla lärde sig väldigt snabbt hur appen fungerade, säger Daniel. Det är smidigt att hela jaktlaget kan hjälpa till att flytta pass i appen till rätt position. Vår jaktmark är skapad på webben och då är passen inte helt rätt markerade på kartan.

Genom åren har vi kunnat läsa om många jaktupplevelser på Daniels blogg och likt alla jägare finns det ett minne som är lite extra speciellt. -Det måste vara när jag sköt en

gris på 188 kg, det

blev en väldig uppståndelse! Det var en dröm att få skjuta en så stor gris.

Jag hade en åtel som jag inte hade någon kamera på. Det gick rykten om att det gick en stor gris i området men jag hade aldrig sett den och inga kompisar heller. Vi trodde helt enkelt att det enbar

t var rykten.  Jag åkte ut på dagen och såg att det var väldigt mycket aktivitet på åteln, så jag bestämde mig för att åka ut på kvällen på vinst eller förlust.

När jag kom ut igen var det en sugga och 6-7 smågrisar, samt en ensilagehög på åteln. Jag siktade in mig på en liten gris tills jag såg att ensilagehögen rörde på sig i snön. Jag tänkte ”O

j vilken gris” så såg man det där tydliga galtmönstret. Jag tänkte att jag skjuter, allting kändes så bra! Grisen la sig efter 30 meter på en väg. När jag kom fram tänkte jag, oj, vad har jag gjort?! Jag fick ringa ut 4 personer för att få upp grisen på en kärra. Jag ringde och väckte halva Stockaryd där jag bodde då!

Galten hänger nu bogmonterad i Daniels hem.

×