Bo Söderberg – mannen som talar med rävar

01 Nov 2017

En torsdagsförmiddag på kontoret i Katrineholm möter vi Bo Söderberg och hans son Samuel. Bosse är viltmästare i grunden och driver företaget Viltteknik. Där arbetar han med att samla in data runt våra olika viltslag i Södermanland och Östergötland med omnejd. Bo har undersökt allt från vildsvin och deras beteende, till rävars spillning. Bosse är bosatt i Björkvik utanför Katrineholm. Familjen består av sambo, son och en utflugen dotter.

1015197_467744010018638_770327252_o

Bo med en sövd räv. Inom kort är den på benen igen med sin nya öronmärkning.

I skrivande stund studerar Bo rävar med hjälp av GPS-sändare. I skandinaviska rävprojektet har 98 rävar fått GPS-halsband och det har tagits prover för att bland annat använda DNA till att undersöka rävarnas födoval och släktskap. Rävarna fångas in i fällor med färska beten och när rävarna gått in i fällorna får de ett lugnande preparat som söver dem i ca 20 minuter.

– Då tar jag ett vävnadsprov och sätter dit radiosändare och öronmärken, tar blodprov, hårprov, med mera. Sedan tar vi några kroppsmått, väger och könsbestämmer rävarna, säger Bosse.

När alla proverna är tagna läggs räven på en filt i skuggan under ett träd, eller på annan avskild plats, och sedan injiceras ett uppvaknandepreparat som gör att räven vaknar efter ca 10 minuter, något vinglig men dock snart helt återställd.

När rävarna har fått sin radiosändare döper alltid Bosse dem.

-Har jag någon medhjälpare med så får de en räv döpt efter sig. Samuel, Bosses son, hade en kompis som blev ett rävnamn, och en dam som hjälper mig i Stavsjö, hennes barnbarn har blivit rävar allihop. Donald Trump har jag en som heter också, säger Bosse.

Bo visar mig satellitkartan där han följer sina rävar, och visst får vi se var både Daniella, Felix och Klara har befunnit sig.

Hur stort område rör sig egentligen en räv på?

-En tik i ett revir har runt 3000 hektar som hon rör sig på, om hon är stationär. Men sen har vi några som har gått över hela Sörmland, framförallt unghannar kan göra sådana långresor men även unga honor. Den som har gått längst av mina rävar runt i Kolmården, den märkte jag här i Stavsjö, och han gick ända upp till Mockfjärd i Dalarna.

När rävarna vandrar genom våra marker, hur ser man enklast att det är just en räv, och inte en hund då? 

Bosse berättar att en hund har mycket bredare tassar än en räv. I Viltappen från Svenska Jägareförbundet kan man i sin telefon jämföra och studera spår om man är osäker.

Hur stor är en fullvuxen rävhane då?

-Ja de flesta har ju varit runt 7 kilo men sen har vi fått någon som har varit uppåt 9 kilo. Räven Fredrik, den fick jag hemma hos mig på Danbyholm, den vägde 9 kg. Fredrik var uppe i Floda, men besökte ibland Burger King vid Biltema i Katrineholm. Han var mycket nere vid Burger King, men 9 kg vägde han redan innan han gick dit, säger han och skrattar.

En tik då, hur stor skillnad är det mellan en tik och en hane viktmässigt?

-Ja, en tik kan väga neråt 5-6 kilo men det varierar förstås.

1487726_425444457581927_1785485835_oBo berättar att rävar är bra på att hitta mat som vi människor har slängt i naturen, och att de mer än gärna äter en gammal hamburgare eller korv om de hittar. Bo berättar att han haft en räv som varje natt tagit sin in i Bamse-land på Kolmårdens djurpark för att äta maten som besökarna spillt ifrån sig under dagen. Men räven äter förstås annat också, en dam som hjälper Bo att inventera rävfällor har sett rävar äta både päron, jordgubbar och blommor. Men det får nog betraktas som en parentes. Huvudsakliga födan består av smågnagare och mindre däggdjur, men även slaktavfall från jägare.

Bo gör även spillningsinventeringar för älgskötselområden och åldersbestämningar på skjutna djur. I en tidigare studie har Bosse fångat och märkt vildsvin, dessa döptes ofta efter stats- och regeringschefer. Bosse som är full av roliga historier avslutar med att tala om när han blev intervjuad av lokalradio angående vildsvins-studien.

-När en lokalradio var och intervjuade mig, sa reportern i radio; här hänger Göran Persson i en hjullastare, skjuten och hängandes upp och ner. För de som slog på radion just då blev det nog en chock! Säger Bosse och skrattar.

Johanna Gillstam
johanna.gillstam@wehunt.se

×