Planera din jaktmark med Leif Fredriksson

07 aug 2017

Leif Fredriksson är jägare och brandman från Katrineholm. Han bor på landet med sin sambo och två döttrar. Leif föreläser om vilt och vilteftersök i hela Sverige och har genom åren skaffat sig stor erfarenhet i områdena.

Med sina fyra hundar går Leif både som hundförare och eftersöksjägare. Eftersök blir det många av, Leif berättar att han hade 65 eftersök enbart orsakade i trafiken förra året.

Vi träffade Leif för att få veta hur han väljer att planera sina jaktmarker inför kommande jaktsäsong. Leif tipsar om att sätta ut en kartnål när man passerar en daglega på sin mark, där kan hända att man vid nästa jakttillfälle har möjlighet till att enkelt få upptag för sina hundar.

Foto: jnrphoto.se

För Leif är det viktigt att stödutfodra viltet året om och utfodringen blir enklare för alla parter om foderplatser och åtlar är utplacerade på kartan i WeHunt. Saltstenar kan också placeras ut på kartan för att jaktlaget ska hållas uppdaterade angående nya utplaceringar.

Under vår och sommar när marken börjar bli torr passar Leif på att placera ut övergångar och broar vid diken och kärr. Även dessa är praktiska att placera ut på kartan så att gästhundförare får tillgång till informationen när de rör sig på markerna i höst.

Använder man sig av WeHunt GPS under jakt ser man snart viltets rörelsebeteende på markerna. Lägger man en nål där djuren ofta smiter ut under jakt, kan man nu under våren enkelt gå tillbaka till positionen för att placera ut pass eller torn.

Leif värnar om tillväxten på nya jägare och berättar om hur viktigt det är att vi etablerade jägare släpper in och hjälper dessa nyrekryter. Med lättnavigerade kartor med korrekt utplacerade pass, foderplatser och samlingsplatser är det mycket enklare för färska jägare att lära sig att hitta på markerna. Att dessutom ha chatten i WeHunt gör kommunikationen under jakt tyst och smidig när frågor uppstår.

Leif Tipsar:
• Befinn dig på pass när du placerar dem i appen för bäst precision
• Placera pass där viltet smet ut förra säsongen
• Placera ut nya saltstenar och foderplatser på kartan så att hela jaktlaget kan se
• Sätt ut en nål för övergångar i diken
• Sätt ut nålar vid daglegor
• Dela bilder från åtelkameror i WeHunt så att hela jaktlaget kan se vilket vilt som rör sig på marken

×