WeHunt sattes på prov i Härjedalen

30 sep 2016

I september åkte WeHunt med Jagiska på älgjakt i härliga Härjedalen. Med oss hade vi två stycken WeHunt GPS som skulle sättas på prov. Här kan du läsa om hur det gick.

bild1

Inför jakten

En vecka kvar och förberedelserna är i full gång. Marken vi blivit tilldelad är ny för samtliga i jaktlaget, och vi börjar därför med att ladda ner fastighetskartan i appen. Lägger sedan upp jaktmarken och samtliga pass utifrån kartan vi fått av markägaren.

ska__rmavbild_2016-09-29_kl-_14-58-36

Exempel på hur en jaktmark kan se ut i WeHunt med pass, samlingsplatser och förbjudet skjutområde. Såtindelningen kan även visas visuellt om man så önskar. Kartan kan ses och administreras både via appen i din smarttelefon och via Mitt WeHunt på www.wehunt.se.

När jaktmarken är klar läggs jaktlagsmedlemmarna till och jaktdagarna läggs in i kalendern. Alla medlemmarna får automatiskt varsin inbjudan via mail och push-meddelande i telefonen. I inbjudan finns även uppgifter om jaktledare, eftersöksansvarig och jaktbart vilt.

 

Under jakten

Väckarklockan ringer 04.30 och det är dags att kliva upp. När samtliga skyttar är framme på sina pass startar vi jakten. Hundarna har fått på sig varsitt testexemplar av nya WeHunt GPS så vi alla som deltar i jakten kan följa dem i appen.

bild3

WeHunt GPS är liten, vattentät och driftsäker – med obegränsad räckvidd! Läs mer om den här: http://www.wehunt.se/gps/

Trots att det bara visas ett streck i täckningsöversikten på telefonen fungerar realtidspositioneringen och samtliga kan se vem som sitter på vilka pass, och följa hundarna och deras förare.
img_8029Med WeHunt GPS väljs automatisk bästa tillgängliga nätverk och den stora fördelen med en GSM-baserad spårsändare är att man inte tappar information om vart hunden befinner sig även om den förflyttar sig långt. Fördelen med detta fick vi själva uppleva då en av hundarna försvann iväg med en kviga över ån och in på grannmarken.

Tre jaktdagar senare är det dags för sista hundsläppet. Hundarna som utöver  WeHunt GPS även är utrustade med traditionella satellitbaserade pejlar, är i full gång med att leta älg.

Plötsligt hörs ett upptag och som vanligt ökar spänningen. Kastar en snabb blick på telefonen och ser att hunden som har skällt är på väg i full fart söderut där vi inte har några passkyttar. Samtidigt hörs två smällar från pass 52 och passinnehavaren meddelar snabbt att hon skjutit på en tjur. Kollar i appen igen och ser nu att det verkar vara ett ståndskall på gång, dock har hunden enligt spåret ej passerat pass 52. Hundföraren väljer att snabbt kolla sin satellitbaserade handenhet, men eftersom hon inte varken har karta inlagd eller passen utmärkta antar hon först att ståndskallet är i närheten utav där tjuren passerade.

Det visar sig sedan att hunden troligtvis jagat två älgar som delat på sig varav den ena fortsatt med hunden efter söderut. Tjuren som är påskjuten visar sig  ligga 100 meter från skottplatsen, och efter avslutad jakt kan vi alla samlas och gratulera den stolta skytten som just fått skjuta sin första älg.

 

img_8015Efter jakten

Väl hemma är det dags att skicka rapport till markägaren. Via jaktrapporten i Mitt WeHunt, som automatiskt skickas ut till alla deltagare i jakten, kan man enkelt få fram ett rapportunderlag med tider, positioner för observationer och påskjutning samt noteringar. I jaktrapporten kan alla även se spårhistorik och meddelanden som skickats i WeHunts chattverktyg under jakterna.

 

Kom igång med WeHunt

Har du ett WeHunt-konto men inte riktigt kommit igång? Här hittar du vår kom-i-gång guide: https://wehunt.zendesk.com/hc/sv/articles/203577942-Kom-ig%C3%A5ng-med-WeHunt

 

WeHunt GPS

Den första leveransen av WeHunt GPS har äntligen kommit till Sverige! Besök din närmsta Normark-återförsäljare och försäkra dig om att de tar hem enheter – lagret är begränsat!

×