Så tar du tillvara på bävern

Castor fiber som är den latinska benämningen för den europeiska bävern är av många ett
underskattat vilt, men detta fascinerande djur är absolut värt att ta tillvara på om du lyckas skjuta ett.

Flå bävern

Bäverns päls är brun och mycket tät. På en kvadratcentimeter hud finns omkring 23 000 hårstrån. Ta därför tillvara på skinnet. För bäver passar rundflåning bäst. Rundflåning är en metod där man väljer att inte lägga ett snitt vid insidan av låren. När man rundflår, börjar man med att lägga flåsnittet på undersidan, från underläppen ner till svansen. Skär runt handlederna på framtassarna och hälleden vid bakfötterna. Gör ett snitt runt svansroten. Flå sedan runt djuret.
Om man vill behålla svansen och fötterna på skinnet görs snittet på samma vis som ovan för att sedan kapa tassarna i hand- och hälled. Svansen kapas men får hänga kvar på skinnet. Lägg sedan skinnet, när det är nedkylt, i en plastpåse i frysen innan du skickar det till beredning.

Trofé

Ska skallen sparas som trofé skär man av den vid atlaskotan. Koka skallen i ca 45-60 minuter. Skrapa sedan skallen ren på kött och brosk, här bör man vara försiktig så att man inte repar skallbenet med vassa verktyg. När man har ett rent skallben lägger man skallen i väteperoxid eller baddar skallen med bomull dränkt i just väteperoxid. Låt ligga i ca ett dygn. Var ytterst försiktig vid hantering av väteperoxid, använd skyddsglasögon och gummihandskar. Vill man bara ta tillvara på tänderna bör man tänka på att skottskador i nospartiet och underkäken kan ha förstört tandrötterna som är mycket långa.
Tänderna lossnar efter en stunds kokning av skallen, tryck in och dra ut så lossnar de. Innanmätet i tänderna måste sedan rensas ut och sedan fyllas med exempelvis trälim för att inte spricka. Det är givetvis även möjligt att helmontera bäver. Gör då ingenting med djuret utan lämna det helt till konservatorn.

Kött och bävergäll

Efter att du har flått bävern hänger du det med fördel i 40 dygnsgrader för att sedan ta hand om köttet. Stycka loss lår och ryggbiff. Köttet på bävern är lite mörkare och grövre och fungerar utmärkt att röka, grilla eller att ha i en gryta. Här kan du läsa Sophies recept på Pulled bäver.

Testa också att göra din egen bävergällsnaps. Enligt en artikel publicerad via Naturhistoriska Riksmuseet innehåller bävergäll, som i själva verket är utbuktningar på urinledarna, över 75 olika kemiska komponenter, varav vissa är desinficerande, andra bakteriehämmande och vissa stimulerar blodtillströmningen till huden. Du gör bävergällssnaps genom att lägga bävergällen i 1 liter 40% sprit. Låt spriten och bävergällen stå i minst en månad. Efter en månad har du en mycket stark essens som måste spädas om ca 1-3 matskedar till 1 liter sprit.

Recommend
Share
Tagged in